Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars Propreté de Paris
Propreté de Paris

Propreté de Paris

De Parijse stadsreinigingsdienst, Propreté de Paris, ontving de Sikkens Prinze voor de consequente toepassing van de kleur groen in materieel en kledij, wat heeft geleid tot de bewustwording van de afval – en milieuproblematiek bij de bevolking van Parijs en tot een waardiger identiteit van de mensen die bij de dienst werken.

Een grondige styling

Ontwerp, beheer en toekomst van de stad wordt als thema gekozen voor de prijstoekenning voor het jaar 1995, en in Parijs had men al een schitterende kandidaat voor de Sikkens Prize op het oog: de Propreté de Paris, de stadsreinigingsdienst, die een grondige styling heeft ondergaan waarbij opvallend gebruik is gemaakt van de kleur groen. Stadsreiniging, dus milieu, past zeer wel in de nieuwe doelstelling, terwijl de upgrading van het profiel van de Parijse vuilnisman/straatveger een gunstig effect heeft op de maatschappelijke positie van deze beroepsgroep. Pieter Uyttenhove kreeg de opdracht van Sikkens Foundation om het effect van deze rigoureuze toepassing van de signaalkleur groen nader te onderzoeken.

Sikkensprize_PROPRETE-2  
Sikkensprize_PROPRETE-1  

Helder groen

‘De Propreté de Paris wordt voorgedragen voor de originele aanpak van het vuilnisprobleem in Parijs, waarbij de consequente toepassing van één kleur (helder groen) voor alles wat met de stadsreiniging te maken heeft de meest spectaculaire factor is. De alom zichtbare groene kleur heeft geleid tot bewustwording van afval – en milieuproblematiek bij de Parijse bevolking en tot een waardiger appreciatie van de mensen die bij de reinigingsdienst werken.’

Sikkensprize_PROPRETE-4

De prijsuitreiking

De prijsuitreiking vond plaats op 25 november in de Doelen te Rotterdam. ‘Parijs’ heeft zeer verheugd gereageerd op de toekenning en zal met veel genoegen de Sikkens Prize aannemen. Kees Groenewegen heeft geregeld dat een ploeg straatvegers uit Parijs mét materiaal meekwam om ‘s morgens een deel van de Lijnbaan te gaan vegen, als concrete illustratie bij de feestelijke plechtigheid. ‘s Middags staan zij ook op het podium in de Doelen, als een gedelegeerde van de Propreté de Paris de Sikkensprijs in ontvangst neemt uit handen van Ed Taverne.