Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars Carel Weeber
Carel Weeber

Carel Weeber

Architect Carel Weeber ontving in 1983 de Sikkens Prize voor zijn vernieuwende ontwerpen op het gebied van stedenbouw en architectuur en zijn invloedrijke bijdrage aan de culturele dimensie van het huidige bouwen.

Vormgeving van de openbare ruimte

In de bijbehorende publicatie waarin ook de officiële motivatie van het bestuur is opgenomen, schrijft Ed Taverne, voormalig hoogleraar Architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, over maat en schaal in Weebers architectuur. Zijn grootschalige woningbouwprojecten, zoals De Peperklip in Rotterdam of De Venserpolder in Amsterdam, geven vooral vorm aan de openbare ruimte en zijn niet gericht op detaillering van het individuele.

Sikkensprize_CAREL_WEEBER-4

Kleur in de architectuur

Het gegeven van grootschalige bouw grijpt Carel Weeber aan als een stap naar een nieuwe bouwindustrialisering, waarin op kwalitatief en esthetisch niveau een beter product tot stand komt. ‘Kleur in de architectuur van Weeber is er niet om te behagen, om een illusie te wekken, maar om de vormen, en onderdelen daarvan, op hun juiste plaats te krijgen. In het nieuw te bouwen woonblok in het Haagse Spuikwartier is een van de visuele middelen om het gebouw onder spanning te brengen het bijna absurde contrast tussen een volledig zwart gevelvlak en een heldere lichte binnenruimte. Het is met name door de verbinding van kleur met de problematiek van maat en schaal in de architectuur, dat Carel Weeber de Award is toegekend.’ Ook werd zijn rol als discussie-aanjager, onder meer als hoogleraar bouwkunst aan de T.H. Delft, in deze prijs gewaardeerd.

Sikkensprize_CAREL_WEEBER-2  
Sikkensprize_CAREL_WEEBER-3