Sikkens Prize

Sikkens Prize

De Sikkens Prize zet elke twee jaar een persoon of instelling in het licht die een belangrijke bijdrage levert op het gebied van kleur. De prijs is een blijk van erkenning en waardering voor uitzonderlijke prestaties waarin kleur centraal staat en die een transformerend effect hebben op de samenleving. De Sikkens Prize is in 1959 voor het eerst uitgereikt aan architect en ontwerper Gerrit Rietveld.

De prijswinnaar ontvangt tijdens een feestelijke uitreiking het prijzengeld van 75.000 euro, waarvan 25.000 euro wordt ingezet voor een project rondom kleur. De rest van het prijzengeld mag de winnaar vrij aanwenden voor persoonlijke ontwikkeling. De jury – bestaande uit het bestuur van de Sikkens Foundation – stelt de nominaties voor.

Tot de prijswinnaars van de Sikkens Prize behoren architecten zoals David Chipperfield en Le Corbusier, dichter Seamus Heaney en kunstenaars Hella Jongerius en Bridget Riley. Buitenbeentjes onder de winnaars zijn de hippies vanwege hun kleurrijke bijdrage aan de samenleving en de HEMA vanwege de opmerkelijke toepassing van kleur in producten en winkelinrichting. Bekijk alle winnaars op deze pagina.

Sikkens Prize