Sikkens Prize

Sikkens Prize

De Sikkens Prize wordt om de twee jaar toegekend aan kunstenaars, vormgevers, architecten, instellingen of bedrijven die naar oordeel van de stichting belangrijk werk maken op het gebied van kleur (toepassing).

Eerdere prijswinnaars Sikkens Prize

De eerste Sikkens Prize werd in 1959 uitgereikt aan Gerrit Rietveld en sindsdien volgden onder andere Le Corbusier (1963), Donald Judd (1993) en Bridget Riley (2013). In 2017 ging de Sikkens Prize naar de Nederlandse ontwerper Hella Jongerius.

Baanbrekend werk op belang van kleur in de samenleving

De meerderheid van prijswinnaars zijn individuele kunstenaars en architecten die op het gebied van kleurtoepassing baanbrekend werk hebben verricht, maar de Sikkens Foundation beperkt zich echter niet tot beeldende kunst en architectuur maar ziet kleur, aangezien het een universeel verschijnsel betreft, in een zeer breed verband. Prijzen aan onder andere De hippies (1970), de Rijksdienst voor IJsselmeerpolders (1979), de filmmaker Ettore Scola (1983) en de reinigingsdienst van de stad Parijs (1995) en de HEMA (2004) getuigen hiervan.

Op 2 oktober 2022 wordt in Museum Voorlinden de Sikkens Prize 2022 uitgereikt aan de wereldberoemde Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf. Bij deze gelegenheid ontvangt de Amerikaanse planetoloog Carolyn Porco alsnog de Sikkens Prize 2020, waarvan de uitreiking vanwege de coronamaatregelen moest worden uitgesteld. Oudolf en Porco vormen een mooie combinatie: van het schitterende palet van hemellichamen naar de gedempte kleuren van tuinen. Bij de uitreiking staan we geworteld in de aarde, in een paradijselijke tuin, en richten onze blik omhoog naar de overrompelende schoonheid van het heelal.

Rondom de uitreiking van Sikkens Prize 2022 lanceert de Sikkens Foundation in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds de Grijs wordt Groen campagne. Lees hier meer over de campagne.

Sikkens_Price_Chipperfield_ceremony-690×460 De uitreikingsceremonie 2015  
Sikkens Prize