Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars David Chipperfield
David Chipperfield

David Chipperfield

De Britse architect David Chipperfield kreeg de Sikkens Prize 2015 toegekend vanwege de weloverwogen en subtiele toepassing van kleur in zijn ontwerpen. Chipperfield weet door kleurgebruik de architectuur te ondersteunen en accentueren. Hij hanteert de kleuren die de context en bouwmaterialen hem bieden even onnadrukkelijk als betekenisvol.

Meester van de context

De internationale projecten van David Chipperfield Architects (DCA) kenmerken zich door hun verbintenis met de historie en planologie van een plek. Chipperfield wordt dan ook geroemd als meester van de context en weet als geen ander het oude met het nieuwe te verbinden. Chipperfields restauratie van het Neues Museum in Berlijn is een treffend voorbeeld van zijn werkwijze. In het museum heeft hij een uniek evenwicht gecreëerd tussen heden en verleden door de beschadigde historische elementen in het gebouw te behouden en op subtiele wijze te verbinden met eigentijdse toepassingen. Het gebouw is een goed voorbeeld van zijn gebruik van kleur ter ondersteuning. De architectuur toont een zorgvuldige balans tussen kleur, materialiteit en textuur.

Sikkensprize_David_Chipperfield-1

Een architect als winnaar

De Sikkens Prize is eerder toegekend aan architecten: Gerrit Rietveld, Aldo van Eyck, Le Corbusier, Carel Weeber en Oriol Bohigas gingen Chipperfield voor. In de laudatio schrijven Bernard Colenbrander en Christian Rapp wat de kleurtoepassing van architect Chipperfield zo uniek maakt: “Colour is rarely added; more often it is derived from the material. It is the material that speaks, with its physical tactility, and also with the finish of its surface. In the sense that, at DCA, colour functions as a means of articulating the physical essence of a certain artefact with a certain history, there is a clear connection between context, building, colour and DCA. Colour is one of a coherent set of ingredients that DCA uses to make sense of the great variety of urban realities where they implement their buildings, each with its own sense of place.”

Sikkensprize_David_Chipperfield-2  
Sikkensprize_David_Chipperfield-5  

Over David Chipperfield

David Chipperfield (1953) richtte in 1985 David Chipperfield Architects (DCA). Het veelomvattende portfolio bevat een groot aantal musea, waaronder het Anchorage Museum at Rasmussen Center (2003-2009) in Alaska, het Literaturmuseum der Moderne in Marbach am Neckar (2002-2006), het Saint Louis Art Museum in Missouri (2005-2013) en het Museo Jumex in Mexico City (2009-2013). In Nederland ontwierp Chipperfield ‘The Jewel’ in Almere (2006).

Sikkensprize_David_Chipperfield-8  
Sikkensprize_David_Chipperfield-9  

Publicatie: The Embedded Nomad

De laudatio door Bernard Colenbrander en Christian Rapp met een voorwoord van Dingeman Kuilan is gepubliceerd in boekvorm. The embedded nomad geeft inzicht in de unieke werkwijze van David Chipperfield en zijn bureau David Chipperfield Architects (DCA) aan de hand van een aantal sleutelwerken, waaronder zijn renovatie van het Neues Museum in Berlijn. The embedded nomad is verkrijgbaar in diverse boekhandels en webwinkels, waaronder Idea Books.

Sikkensprize_David_Chipperfield-6

De prijsuitreiking

De Sikkens Prize werd op zondag 29 maart 2015 uitgereikt aan David Chipperfield in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. De laudatio werd uitgesproken door architect en hoogleraar Christian Rapp, het voorwoord door voorzitter van de Sikkens Foundation Dingeman Kuilman en journalist Tracy Metz interviewde David Chipperfield. Het muzikale programma werd verzorgd door Eric Vloeimans en Jörg Brinkmann.

Sikkens_Price_Chipperfield_ceremony-690×460