Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars Piet Oudolf
Piet Oudolf

Piet Oudolf

Het bestuur van de Sikkens Foundation heeft de Sikkens Prize 2022 toegekend aan Piet Oudolf (Haarlem, 1944) vanwege zijn indrukwekkende bijdrage aan de ‘kleurbeleving’ van parken en tuinen over de hele wereld.

In de tuinen van Oudolf wordt voor iedereen zichtbaar dat kleuren door licht vorm krijgen en werkelijk tot leven komen.

noma liv holm Noma Denemarken - foto Liv Holm  

Vanuit Hummelo heeft Piet Oudolf een unieke opvatting en stijl ontwikkeld die niet alleen grote waardering, maar ook gretige navolging geniet. Oudolf laat zien dat verkleurde planten, bruintinten en andere aardse tonen even interessant zijn als heldere, felle kleuren. Net als Rembrandts Nachtwacht blinken de tuinen van Oudolf uit in een herfstkleurig palet. Juist uit de gedempte kleuren komt het licht naar voren.

Over de hele wereld – van de Gardens of Remembrance en High Line in New York tot het Londense Camden High Line Park en restaurant Noma in Kopenhagen – toverde Oudolf onopvallende stukken grond om tot plaatsen van ontspanning, inspiratie en ontmoeting.

high line-IMG_4890 High Line New York  
lurie garden chicago-IMG_1978 Lurie Garden Chicago  

In mei 2023 heeft Piet Oudolf op de Chelsea Flower Show de Elisabeth Medal of Honor gepresenteerd gekregen van niemand minder dan King Charles III. Deze nieuwe prijs wordt uitgereikt aan diegenen die een significante impact hebben gehad op de vooruitgang van de wetenschap, kunst of praktijk van de tuinbouw ten voordele van het milieu en voor alle generaties.