Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars HEMA
HEMA

HEMA

De HEMA wint in 2004 de Sikkens Prize. Het bestuur van de Sikkens Foundation prees het ‘grootwinkelbedrijf’ om de aandacht voor kleur en vormgeving en de opmerkelijke toepassing hiervan binnen de verschillende retailconcepten – van productverpakking via publiciteit, winkelinrichting tot aan de vormgeving en organisatie van de website.

Eigentijdse vormgeving

De geschiedenis van de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam (HEMA) begint in 1926 en wordt vanaf het begin gekenmerkt door een productontwikkeling en styling waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor vormgeving en kleur. Door een bedrijfsstrategie waarin ontwikkeling, onderzoek en aanbod van eigentijds vormgegeven artikelen van hoge kwaliteit voor lage prijzen voorop staat, levert de Hema tot de dag van vandaag een even ongewone als belangwekkende bijdrage aan de alledaagse cultuur in Nederland. Bovendien is de HEMA een goed voorbeeld van de diepe verankering van vormgeving in de hele Nederlandse samenleving.

Sikkensprize_HEMA-1

Visuele herkenbaarheid

Bij de HEMA functioneert kleur als een even onopvallend als bepalend onderdeel van een winkel – en bedrijfsformule die steeds modern is zonder een bewust modern laat staan modieus imago uit te stralen. Stonden aanvankelijk primaire kleuren en een zakelijke, onopgesmukte vormgeving symbool voor degelijke kwaliteit en lage prijs, in de loop van de jaren tachtig werd zorgvuldige omgang met kleur, vorm en materiaal ingezet om visuele herkenbaarheid te geven aan een heterogeen samengesteld assortiment van smaakneutrale ‘basics’ en trendy designartikelen. Hierdoor verhoogt de Hema als grootwinkelbedrijf de publieke kwaliteit van de commerciële dienstverlening en onderstreept daarmee tevens de culturele en maatschappelijke dimensie van winkelen en consumeren.

Sikkensprize_HEMA-4  
Sikkensprize_HEMA-2  

Publicatie

Als onderdeel van de toekenning van de Sikkens Prize aan de HEMA is een compacte publicatie verschenen die in beeld en woord de vormgeving en kleur van de Nederlandse keten van warenhuizen in kaart brengt. Een essay van de hand van designtheoreticus Gert Staal wijdt uit over de reden van de toekenning van de prijs en brengt de vormgeving van de HEMA in verband met de Nederlandse modernistische traditie.

De prijsuitreiking

Op 5 februari 2005 werd tijdens de Kleurbeurs in de Beurs van Berlage de prijs uitgereikt aan de HEMA. De kristallen prisma werd in ontvangst genomen door toenmalig HEMA-baas Ronald van Zetten, in aanwezigheid van de ontwerpafdeling van het bedrijf. De HEMA-tompoezen en Jip en Janneke champagne vloeiden rijkelijk.