Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars Oriol Bohigas
Oriol Bohigas

Oriol Bohigas

De Spaanse architect Oriol Bohigas ontving de Sikkens Prize voor zijn rol als supervisor van de reconstructie en stadsontwikkeling van Barcelona, voor zijn architectuurhistorisch onderzoek waarmee hij de stad het bewustzijn van haar rijke architectonisch erfgoed heeft teruggegeven en voor de grote rol die hij toekent aan kunst, filosofie en literatuur bij het begrijpen, interpreteren en inrichten van de openbare ruimte.

Het Rambla-kleurenplan

In 1989 kreeg de betrokkenheid van de Sikkens Foundation bij de stadsontwikkeling van Barcelona zijn beslag. Een rechtstreekse opdracht van Sikkens Foundation is het project ‘els colors de la Rambla’, het onderzoek naar de oorspronkelijke kleuren van de gebouwen aan Barcelona’s beroemde promenade van de Plaza de Catalunya tot aan het havenfront. Het dient als pilot project voor het kleurenplan voor heel Barcelona. Het Rambla-kleurenplan van de Foundation staat in nauwe relatie tot de keuze voor de kandidaat voor de Sikkens Prize van dit jaar, de Spaanse architect Oriol Bohigas, die de supervisor is van het totale stedenbouwkundige plan van Barcelona.

Sikkensprize_ORIOL_BOHIGAS-3

Eigentijds stedenbouwkundig experiment

Zelden is de lof voor een kandidaat en zijn onderwerp met zoveel overtuiging gebracht als in dit juryrapport; de toekenning aan Bohigas is exemplarisch voor de Sikkensprijs-nieuwe-stijl. ‘Met het toekennen van de Sikkensprijs aan Bohigas wil de Sikkens Foundation het belang onderstrepen van de unieke samenwerking tussen een sociaal georiënteerde stedelijke politiek enerzijds en een op de actualiteit toegesneden nieuwe vorm van urbanisme anderzijds, kortom het belang van het ‘tandem’ politiek en architectuur, dat aan de basis ligt van de bijzondere positie van Barcelona als eigentijds stedenbouwkundig experiment’, aldus voorzitter Ed Taverne, waarmee hij het kader aangeeft waarbinnen Bohigas zijn visie heeft kunnen realiseren.

Sikkensprize_ORIOL_BOHIGAS-5  
Sikkensprize_ORIOL_BOHIGAS-4  

De prijsuitreiking

Op 2 november werd in de Doelen te Rotterdam aan Bohigas de prijs uitgereikt, nadat eerst een filmportret van Hank Onrust over hem is vertoond, waarin Bohigas aan het woord is tijdens een rondrit door Barcelona. De film is geproduceerd door de VPRO in samenwerking met de Catalaanse zender TV3. Een artikel over de stadsvernieuwing van Barcelona, geschreven door de Catalaanse architectuurhistoricus Ignasi de Solà-Morales in opdracht van de Sikkens Foundation en gepubliceerd in het novembernummer van Archis, lag klaar voor de aanwezigen.