Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars Claudio Magris
Claudio Magris

Claudio Magris

De Italiaanse hoogleraar Claudio Magris ontving in 1999 de Sikkens Prize voor zijn bijdrage aan de verkenning van het culturele landschap van Europa en de betekenis daarvan voor het Europese debat over identiteit.

Europese literaire cultuur

Claudio Magris is hoogleraar in de Duitse taal- en letterkunde aan de universiteit van Triëst. Hij is auteur van vele verhalen en romans en bovendien schrijver van een reeks essays over motieven en tradities binnen de met name Europese literaire cultuur. Triëst, waar hij kort voor de Tweede Wereldoorlog werd geboren en nog altijd woont, is de kosmopolitische hoofdstad van zijn oeuvre.

Sikkensprize_CLAUDIO_MAGRIS-4  
Sikkensprize_CLAUDIO_MAGRIS-3  

De grens als thema

Waar journalisten, politicologen en historici speuren naar de oorzaken en gevolgen en sluitende verklaringen voor de crisis in Centraal Europa, is Magris vooral geïnteresseerd in de precieze waarnemingen van de bestaande contrasten en overeenkomsten. Deze weergave leidt op zijn beurt weer tot nieuwe tegenstellingen. Het thema van de grens, de grensoverschrijding, de grensvervaging, zowel in individuele als nationale zin, keert telkens in wisselende vormen en beelden in zijn werk terug.

Literair kleurgebruik

Sikkens Foundation kent de prijs niet alleen toe aan Magris voor zijn literaire ‘kleurgebruik’, maar ook voor zijn bijdrage aan de verkenning van het culturele landschap van Europa en de betekenis daarvan voor het Europese debat over identiteit. Door de Sikkens Prize in 1999 toe te kennen aan IBA Emscher Park en Claudio Magris wil Sikkens Foundation zowel aandacht vragen voor en een bijdrage leveren aan het Europese debat over culturele identiteit, dat nog te weinig wordt gevoerd en ver achterblijft bij de aandacht die bestaat voor politieke en economische samenwerking.