Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars Aldo van Eyck & Joost van Roojen
Aldo van Eyck & Joost van Roojen

Aldo van Eyck & Joost van Roojen

In 1961 ontving Aldo van Eyck nogmaals de Sikkens Prize, ditmaal samen met beeldend kunstenaar Joost van Roojen. Zij ontvingen de prijs voor het Burgerweeshuis van Aldo van Eyck en voor de samenwerking van beide bij de integratie van kleur in de gebouwde ruimte: de kinderspeelplaats aan de Amsterdamse Zeedijk.

Sociaal utopisme

Architect Aldo van Eyck kreeg de Sikkens Prize ten eerste voor het ontwerp voor het Burgerweeshuis (1960) in de Amsterdamse Stadionbuurt en en ten tweede samen met de kunstenaar Joost van Roojen voor hun kinderspeelplaats aan de Zeedijk in Amsterdam (1958). Het weeshuiscomplex heeft een uitzonderlijke ruimtewerking – een integratie van binnen-buiten/open-gesloten, waarbij kleuren de afzonderlijke ruimtes als een ketting aaneenrijgen tot een ruimtelijke samenhang. De speelplaats is een geslaagd voorbeeld van de integratie van kleur in de stedenbouwkundige ruimte.

Sikkensprize_VAN_EYCK_VAN-ROOJEN-3  
Sikkensprize_VAN_EYCK_VAN-ROOJEN-2  

Een abstract-geometrische compositie

Van Roojen, zwager van Van Eyck, maakte geometrisch-abstract werk verwant met Liga Nieuw Beelden. Tegen de blinde muren rond een afbraakterrein waarop de kinderspeelpaats is geprojecteerd, heeft hij een wandschildering gemaakt waarin de kleuren vanaf de randen naar het midden toenemen in kleurintensiteit. Van Eyck heeft de open zijde van het terrein afgeschermd met een laag muurtje en er enkele klimrekken en een cirkelvormige zandbak geplaatst. Met nog enkele lange lage banken en wat verspreide bokkensprongpaaltjes vormt het geheel een abstract-geometrische compositie; de perfecte synthese van kunst en dagelijks leven. Spelende kinderen vormen vandaag de dag niet meer de realiteit van de Amsterdamse Zeedijk. De speelplaats is al jaren afgebroken. Het Burgerweeshuis doet tegenwoordig dienst als kantoorgebouw; onder meer het Berlage Instituut is er enige jaren gehuisvest geweest.