Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars David Bade
David Bade

David Bade

Het werk van beeldend kunstenaar David Bade zit vol levenslust, dynamiek, humor en het gebruik van kleur. Zijn werk heeft een speels karakter, maar tegelijkertijd is zijn werk brutaal en recht voor z’n raap. Bade legt met zijn werk contact met de samenleving en geeft daar op geheel eigen wijze kleur aan.

Grillig, humoristisch en kleurrijk

David Bade’s werk bestaat uit autonome sculpturen en tekeningen die impulsief en associatief uit afval- of bouwmaterialen ontstaan en wordt beschouwd als grillig, humoristisch en kleurrijk. Naast zijn kunstenaarschap is Bade medeoprichter van het Instituto Buena Bista, een platform voor hedendaagse kunst op zijn geboorte-eiland Curaçao waar talentvolle jongeren worden voorbereid op een creatieve vervolgopleiding. Het instituut houdt zich tevens bezig met sociaal-culturele projecten op straat en in wijken. Als onderdeel van de prijsuitreiking krijgt Bade de opdracht een kunstwerk in de openbare ruimte te maken, die door Sikkens Foundation financieel wordt ondersteund.

Sikkensprize_David_Bade-5

Tomeloze energie

Het bestuur over David Bade: “Er zijn kunstenaars die de samenleving transformeren in een kleurrijk kunstwerk, maar er zijn ook kunstenaars – en David Bade is een van hen – die door middel van hun kunst èn hun intelligentie kleur geven aan de samenleving. Zijn werk balanceert tussen overtuigingskracht en relativering, tussen ernst en scherts, tussen brutaal coloriet en aarzelend houtskool. Het blaakt van de tomeloze energie die David Bade met ons wil delen.”

Sikkensprize_David_Bade-4

De prijsuitreiking

De Sikkens Prize werd op 17 oktober 2010 aan David Bade uitgereikt in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Daarnaast hield, ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de prijs, op deze dag architectuurtheoreticus, landschapsarchitect en ontwerper Charles Jencks de Mondrian Lecture.