Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars De hippies
De hippies

De hippies

In 1970 wordt de Sikkens Prize toegekend aan een zeer opvallende winnaar: de hippies. Zij worden door de commissie geprezen om hun kleurrijke bijdrage aan de samenleving en specifiek vanwege hun uitbundige gebruik van kleur als een ludiek aspect in de menselijke samenleving, waardoor een daadwerkelijke bijdrage wordt geleverd aan de integratie van kleur en ruimte.

Het fenomeen poster

Besloten is dat de hommage aan de hippies gestalte zal krijgen in de vorm van een wijdverspreid affiche. Willem Sandberg ontwerpt een affiche – het fenomeen ‘poster’ is, evenals de platenhoes, een niet weg te denken expressiemiddel van de jeugdcultuur in die tijd. Het krijgt als tekst mee ‘hommage – hippies for color in space. Sikkensprijs voor integratie van ruimte en kleur 1970’.

Sikkensprize_HIPPIES-1

Teksten uit de hippie-scene

Uiteindelijk wordt een brochure vervaardigd met teksten uit de hippie-scene, afkomstig van onder anderen Bob Dylan, Mick Jagger, George Harrison, John Cage en pur sang hippies als Vachel Lindsay (postuum) en Ken Kesey. De brochure wordt geïllustreerd met foto’s van hippies, gemaakt tijdens de popfestivals in Woodstock en Kralingen, door onder meer Ed van der Elsken, Eva Besnyö, Koen Wessing en Oscar van Alphen. Het geheel wordt vormgegeven door Jan van Toorn en vervaardigd door de Underground Press Syndicate.

Sikkensprize_HIPPIES-3

Het establishment dat de hippiebeweging niet begrijpt

De verzending bestrijkt een breed spectrum. Het pakket gaat naar de dagbladpers, periodieke pers en kunstbladen, de underground pers, maar ook naar onder meer kerkgenootschappen, politieke partijen, universiteiten en hoger onderwijs, studentenorganisaties, allerlei opleidings – en arbeidsorganisaties, de rechterlijke macht en leden van de Eerste en Tweede Kamer en de Raad van State. Kortom aan het hele establishment dat de hippiebeweging niet begrijpt.