Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars Bridget Riley
Bridget Riley

Bridget Riley

Als eerste vrouwelijke kunstenaar in de geschiedenis ontving Bridget Riley in 2012 de Sikkens Prize. In haar kenmerkende abstracte schilderijen met optische effecten speelt kleur een voorname en consistente rol. De zuiverheid, subtiliteit en precisie van haar kleurgebruik hebben geleid tot een sensationeel oeuvre, waaruit een nieuwe generatie kunstenaars inspiratie haalt.

Grand old lady van de Engelse schilderkunst

Als een van de belangrijkste Britse kunstenaars wordt Bridget Riley ook wel de grand old lady van de Engelse schilderkunst genoemd. Reeds in de jaren zestig ontving zij waardering voor haar zwart-wit schilderijen die de dynamische effecten onderzochten van optische fenomenen. In 1967 begon Riley te experimenteren met kleur en sinds die tijd onderzoekt ze perceptie door middel van kleur en vorm.

Sikkensprize_Bridget_Rilley-3

Duizelingwekkend werk

Robert Melville omschreef in 1971 op doeltreffende wijze het effect van het werk van Riley: “No painter, dead or alive, has ever made us more aware of our eyes than Bridget Riley.” Het ogenschijnlijk bewegende werk heeft een duizelingwekkend effect. De lijnen op het doek vervormen, golven en komen op je af. Zo speelt bijvoorbeeld de gebogen lijn een belangrijke rol in het oeuvre van Riley. Met haar Curve Paintings toont ze aan steeds nieuwe mogelijkheden te zoeken om kleur en lijn in beweging te zetten.

Sikkensprize_Bridget_Rilley-5

Over Bridget Riley

Bridget Riley studeerde aan Goldsmiths College in Londen (1949-1952) en aan het Royal College of Art (1952-1955). Sinds de vroege jaren zestig wordt haar werk getoond in internationale solo- en groepstentoonstellingen, van The Responsive Eye in MoMA in 1965 tot de solotentoonstelling New Paintings and Related Work in de National Gallery in 2011. Bridget Riley heeft tal van onderscheidingen en prijzen ontvangen, onder meer de internationale prijs voor schilderkunst op de 1968 Biënnale van Venetië, de Kaiserring van de stad Goslar in 2009 en onlangs de 12e Rubensprijs van de stad Siegen.

Sikkensprize_Bridget_Rilley-2  
Sikkensprize_Bridget_Rilley-4  

De prijsuitreiking

De prijs is uitgereikt op zondag 28 oktober 2012, tijdens een feestelijk programma in het Gemeentemuseum in Den Haag. De laudatio werd uitgesproken door John Elderfield, emeritus curator at large van het Museum of Modern Art in New York. In het Gemeentemuseum opende tegelijkertijd een tentoonstelling met werk van Bridget Riley, met als hoogtepunt een muurtekening van bijna 20 meter lang en 4 meter hoog. Dick Swaab, neuroloog, gaf bij deze gelegenheid de Mondrian Lecture.