Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars Krijn de Koning
Krijn de Koning

Krijn de Koning

In 2007 ging de Sikkens Prize naar kunstenaar Krijn de Koning voor een oeuvre waarbinnen kleur en vorm, maar ook gevoel en sfeer, een zintuigelijke beleving van de ruimte oproept die de interactie tussen het publiek en de gebouwde omgeving op geheel eigen wijze ter discussie stelt.

Zintuigelijke beleving

‘Een groot rood vlak is een groot rood vlak. Maar het zien ervan is heel fysiek, je ogen zien het maar het slaat ook op je borst.’ Krijn de Koning kreeg de prijs vanwege zijn uitgesproken ingrepen in de bestaande ruimte, waarbij kleur een specifieke rol speelt. Door middel van kleur en vorm, maar ook gevoel en sfeer, roept hij een zintuiglijke beleving van de ruimte op die de interactie tussen het publiek en de gebouwde omgeving op geheel eigen wijze ter discussie stelt.

Sikkensprize_Krijn_de_Koning-4

Een modernistische erfenis

Voor zijn beelden laat hij zich meestal inspireren door de architectuur van bepaalde locaties. Het zijn vaak ter plekke gemaakte installaties, die tijdelijk van aard zijn. Wat resteert zijn de foto’s en tekeningen. Daarnaast maakt hij soms autonome beelden. Deze beelden zijn niet specifiek in relatie met de architectuur ontstaan, maar fungeren als zelfstandige ruimtelijke sculpturen. Ze zijn demontabel, waardoor ze ook nog op andere plekken geïnstalleerd kunnen worden. Naast een voor hem persoonlijke en directe manier van werken, grijpt De Koning in zijn werk bewust terug op de modernistische erfenis van De Stijl en de conceptuele en minimalistische kunst van de vorige eeuw.

Sikkensprize_Krijn_de_Koning-2  
Sikkensprize_Krijn_de_Koning-3  

Over Krijn de Koning

Krijn de Koning woont en werkt in Amsterdam. Na zijn opleiding bij de Ateliers ’63 in Haarlem en in Parijs bij Pontus Hulten en Daniel Buren, maakt hij verschillende architecturale installaties in Nederland en daarbuiten, waaronder Berlijn, Parijs en Helsinki. Zijn werk is in verschillende particuliere en openbare collecties vertegenwoordigd, zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en het Centraal Museum in Nederland en de collecties van de FNAC en FRAC’s in Frankrijk. Sinds 1996 wordt zijn werk vertegenwoordigd door Slewe Gallery.

Sikkensprize_Krijn_de_Koning-5

De prijsuitreiking

In de Van Nelle Ontwerpfabriek Rotterdam werd de prijs uitgereikt aan Krijn de Koning. Ter gelegenheid hiervan werd deze dag aan de Rotterdamse Binnenweg een in het oog springend kunstwerk van Krijn de Koning onthuld dat hij in opdracht van Sikkens Foundation voor het CBK realiseert. Tevens werd er een uitgebreide publicatie over het werk van de kunstenaar gepresenteerd. Het werk van Krijn de Koning gaat over de vraag hoe we architecturale ruimte ervaren.