Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars Donald Judd
Donald Judd

Donald Judd

Donald Judd ontving in 1993 de Sikkens Prize voor een stralend oeuvre en voor de morele helderheid en standvastigheid die het kenmerkt, van de globale vorm tot in de kleinste details van constructie en kleurgeving.

Vorm en zuiverheid van kleur

De Sikkens Prize 1993 werd toebedacht aan de Amerikaanse Minimal Art kunstenaar Donald Judd. Hij ontvangt de prijs ‘voor zijn radicale en voorbeeldige bijdragen op het gebied van kunst, architectuur en meubelmakerij, waarbij precisie van vorm en zuiverheid van kleur steeds een bepalende en fundamentele rol vervullen.’ Judd woonde en werkte sinds 1971 in Marfa, een stadje in de woestijn in het zuidwesten van Texas, waar hij een gedeelte van het onroerend goed aankocht, evenals een verlaten militair complex (waar hij ooit zelf gelegerd was), enkele ranches en grote stukken terrein. De weidsheid en kale onherbergzaamheid van het gebied en de grote lege gebouwen zijn de perfecte ontwikkelingsgrond voor de architectuur, interieurs en installaties die Judd hier creëerde. Het complex vormt de basis van de in 1986 opgerichte de Chinati Foundation, de stichting die werk en gedachten van Judd uitdraagt en waarvan Rudi Fuchs voorzitter is.

Sikkensprize_DONALD_JUDD-3

De prijsuitreiking

Na de uitreiking in het Concertgebouw in Amsterdam staken de aanwezigen over naar het Stedelijk Museum waar de Judd-tentoonstelling werd geopend en de receptie plaatsvond. In het Haags Gemeentemuseum was tegelijkertijd een overzicht van Judds prentkunst te zien. Twee maanden later overleed Donald Judd in New York.

Sikkensprize_DONALD_JUDD-5  
Sikkensprize_DONALD_JUDD-2