Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars Jan Dibbets
Jan Dibbets

Jan Dibbets

In 1995 ontving kunstenaar Jan Dibbets de Sikkens Prize voor zijn ontwerpen voor glas-in-loodramen voor de kathedraal te Blois en de Sint Gertrudiskerk te Wijlre, waar het evenals in zijn vrije werk gaat om het beheerst evenwicht tussen vorm en achtergrond — in dit geval: het licht.

Glas-in-lood

Jan Dibbets kreeg de prijs voor een afwijkend en bijzonder element in zijn oeuvre, namelijk glas-in-loodramen. Kleur en licht zijn hierbij het directe aanknopingspunt bij de Sikkens Prize. Het gaat om ten eerste zijn ontwerpen voor 32 ramen in de kathedraal van Blois, in opdracht van burgemeester Jack Lang, voorheen de Franse minister van cultuur. Ten tweede voor zijn acht ramen in de parochiekerk gewijd aan de H. Gertrudis te Wijlre in Limburg. Een opdracht waar ongetwijfeld bestuurslid en kunstverzamelaar Jo Eyck achter zit. Dibbets was al eerder gekandideerd, maar men heeft willen wachten tot de ontwerpen voor de ramen af waren en de uitvoering zeker was. Dat is nu zo ver. Naar het oordeel van het bestuur van de Sikkens Foundation ‘heeft de artistieke ervaring en de formele intelligentie van een gerijpt kunstenaar geleid tot ramen van uitzonderlijke schoonheid die een wezenlijke inspiratie kunnen zijn voor de eerbiedwaardige, antieke kunst van het glas-in-lood’.

Sikkensprize_JAN_DIBBETS-2  
Sikkensprize_JAN_DIBBETS-3  

De prijsuitreiking

De prijs aan Dibbets werd op 13 mei uitgereikt in het pas geopende Bonnefantenmuseum in Maastricht. Tracy Metz maakt een interview met Dibbets, dat als titel meekrijgt ‘Het kiezen van de juiste kleur is net als het vinden van het juiste woord voor een gedicht’ en dat Sikkens Foundation uitgeeft als publicatie bij de prijs, vormgegeven door Rutger Fuchs.