Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars Benno Premsela
Benno Premsela

Benno Premsela

Nederlands vormgever Benno Premsela nam in 1985 de Sikkens Prize in ontvangst wegens de grote maatschappelijke verdienste die hij levert en heeft geleverd door zich op een zeer persoonlijke, fundamentele en creatieve manier als ontwerper, adviseur en stimulator bezig te houden met productvernieuwing.

Tijdloze ontwerpen

Het aardige is dat Premsela tot dat moment altijd iemand was die prijzen gaf, maar ondanks al zijn verdiensten nooit zelf een prijs had gekregen. De Sikkens Prize was zijn eerste en hij was er zeer verguld mee. In de publicatie bij de Prize spreekt Premsela, geïnterviewd door Erik Beenker, over tijdloze ontwerpen en vorm-overeenkomsten dwars door eeuwen en culturen heen. Een keuze uit dergelijke artefacten is hierin afgebeeld en het geheel zal een tiental jaar later het uitgangspunt vormen voor het boek Premsela, een vlucht naar voren.

Sikkensprize_BENNO_PREMSELA-2

Kleurwaaier

Het bedrijf Sikkens heeft eerder met Premsela een kleurenwaaier ontwikkeld; ter gelegenheid van de Sikkens Prize verschijnt een speciale editie met de handtekening van Premsela op de voorkant. Andere bedrijven waarmee Premsela en zijn bureau samenwerken zijn door Sikkens benaderd om gezamenlijk deze samenwerking tot uitdrukking te laten komen. Het wordt een mapje getiteld ‘Signatuur Premsela/Premsela fecit’, met losse bladen met producten door en uitspraken over Premsela door de directie van deze ondernemingen, te weten: Auping (bedden), Van Besouw (tapijt), Eikelenboom licht+vorm, KVT (Koninklijke Verenigde Tapijtfabrieken), Sikkens, Tufton (projecttapijt) en Vescom (wandbedekking).

Sikkensprize_BENNO_PREMSELA-3  
Sikkensprize_BENNO_PREMSELA-4