Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars Hella Jongerius
Hella Jongerius

Hella Jongerius

In maart 2017 wordt de 37e Sikkens Prize uitgereikt aan ontwerper Hella Jongerius. In het werk van Hella Jongerius speelt kleur een centrale rol. Wars van commerciële trends heeft Jongerius een volstrekt eigen kleurgebruik ontwikkeld. Al jarenlang doet ze onderzoek naar kleurpigmenten en de relatie tussen kleur, materiaal en licht.

Het belang van kleur

Als productontwerper heeft Hella Jongerius (1963, De Meern) zich een vooraanstaande rol toegeëigend in het internationale ontwerpveld. In haar werk met textiel, keramiek en meubels combineert Jongerius het traditionele met het hedendaagse, de nieuwste technologieën met traditionele handwerktechnieken. Haar doel is producten met een eigen karakter te creëren door ambachtelijke elementen toe te voegen aan industriële productieprocessen. Jongerius benadrukt consequent het belang van kleur en oppervlakken in hedendaags design. Sinds 2012 is Jongerius art director bij Danskina (tapijten) en sinds 2007 art director voor kleuren en materialen bij Vitra in Basel, Zwitserland.

Sikkensprize_Hella_Jongerius-6 Daylight Wheel  

Een kritische beschouwing

Het project The Daylight Wheel uit 2011 is een sensationeel voorbeeld van het onderzoek dat Jongerius doet naar de relatie tussen kleur, materiaal en licht. Door middel van publicaties stimuleert Jongerius de kritische beschouwing van de designpraktijk. Het manifest dat zij samen met Louise Schouwenberg schreef, Beyond the New – A Search for Ideals in Design (2015), is een bron van inspiratie voor ontwerpers, opdrachtgevers en studenten uit de hele wereld.

Sikkensprize_Hella_Jongerius-7 Cirkel met 300 vazen: Coloured Vases (series 3), 2010 Foto: Gerrit Schreurs  
Sikkensprize_Hella_Jongerius-8  

Jongerius over de prijs

Hella Jongerius over de toekenning van de prijs: “Ik voel me zeer vereerd met de toekenning van deze prijs – het is absoluut een stimulans voor de voortzetting van mijn lopend onderzoek naar kleuren, materialen en stoffen en voor het werken aan het verrijken van de haptische kwaliteiten in onze wereld van dagelijkse objecten.”