Sikkens Prize

Sikkens Foundation in de prijzen bij European Design Awards

Sikkens Foundation in de prijzen bij European Design Awards

Bij de European Design Awards die onlangs werden uitgereikt in Porto vielen maar liefst twee uitingen van de Sikkens Foundation in de prijzen: de uitnodiging voor de Sikkens Prize 2017 en de publicatie The embedded nomad uit 2016. De European Design Awards reikt prijzen uit aan het beste communicatiedesign van Europa.

Beide uitingen zijn van de hand van grafisch ontwerper Thijs Verbeek, die zijn vier nominaties – ook voor twee andere projecten – allemaal wist te verzilveren. Voor de uitnodiging ontving hij in de categorie Cards & Flyers zilver en voor de publicatie in de categorie Book Layout ontving hij eveneens zilver.

Uitnodiging Sikkens Prize 2017

Voor de uitnodiging voor de Award ceremony van de Sikkens Prize aan ontwerper Hella Jongerius en de Mondrian Lecture door Narayan Khandekar ontwierp Thijs Verbeek testdrukvellen die bestaan uit diverse kleurtesten en typografie in verschillende combinaties van kleurcontrasten. Het is een weergave van een onderzoeksproces, zonder een ‘afgerond’ ontwerp te zijn. Verbeek: “Door het ontwerp een open onderzoek te laten zijn, biedt het de mogelijkheid om grenzen op te zoeken van leesbaarheid, contrast en esthetiek.”

De testdrukvellen vormden vervolgens de basis voor het programmaboek.

Sikkens-prize-2017-thijsverbeek-1

Publicatie The embedded nomad. David Chipperfield

De publicatie The embedded nomad volgde op de uitreiking van de Sikkens Prize aan architect David Chipperfield in 2015. The Embedded Nomad geeft inzicht in de unieke werkwijze van David Chipperfield en zijn bureau David Chipperfield Architects (DCA) aan de hand van een aantal sleutelwerken, waaronder zijn renovatie van het Neues Museum in Berlijn. De tekst is gelardeerd met afbeeldingen van Chipperfields bouwwerken. Verbeek plaatste de afbeeldingen steeds in een context van omgeving, kleur of geschiedenis; uitgangspunten die belangrijk zijn in het werk van Chipperfield.

The embedded nomad is verkrijgbaar in diverse boekhandels en webwinkels, waaronder Idea Books.

chipperfield-thijsverbeek-1  
chipperfield-thijsverbeek-2  
chipperfield-thijsverbeek-3  
1784-104-195062-thijsverbeek-5  
Sikkens Prize