Sikkens Prize
Sikkens Prize winnaars

Jubileumfilm 50 jaar Sikkens Foundation

Jubileumfilm 50 jaar Sikkens Foundation

In 2022 viert Sikkens Foundation haar vijftig jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan maakte filmmaker Gerrit Schreurs een indrukwekkende terugblik op de rijke historie van de foundation. 

Meerdere winnaars van de Sikkens Prize komen aan het woord. Zij blikken terug op oud prijswinnaars, filosoferen over het gebruik van kleur en vertellen over hun vak.

Opvallend is de grote diversiteit aan prijswinnaars. Niet alleen gerenommeerde architecten en kunstenaars (zoals Gerrit Rietveld of Le Curbosier) vielen in de prijzen, ook ging de prijs naar ingenieurs, beeldend kunstenaars en zelfs een dichter, filmregisseur, musicus en NASA-wetenschapper.

Echte buitenbeentjes onder de prijswinnaars waren de hippies vanwege hun kleurrijke bijdrage aan de samenleving en de HEMA vanwege de vrolijke kleurtoepassing in producten en winkelinrichting.

De prijswinnaars roemen op hun beurt de jury van Sikkens Prize om hun brede scope en hun moed om ook jonge, beginnende kunstenaars te nomineren.

De Sikkens Foundation – opgericht in 1972 – is een onafhankelijke stichting die financieel wordt ondersteund door AkzoNobel. Met onder meer publicaties, lezingen en de uitreiking van de Sikkens Prize draagt de stichting bij aan bewustwording van en kennis over het belang van kleur in de samenleving.