Sikkens Prize

Grijs wordt Groen: geef kleur aan jouw buurt

Grijs wordt Groen: geef kleur aan jouw buurt

Sikkens Foundation lanceert samen met het Piet Oudolf Groen in de Buurt Fonds de campagne Grijs wordt Groen. Doel is om mensen te helpen om hun eigen buurt te vergroenen. De campagne sluit aan bij de uitreiking van de Sikkens Prize op 2 oktober 2022 aan tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf voor zijn prachtige kleurrijke tuinen. Wereldwijd transformeert hij vergrijsde plekken tot groene oases die tot de verbeelding spreken.

 

 

Het bestuur van de Sikkens Foundation heeft de Sikkens Prize 2022 toegekend aan Piet Oudolf vanwege zijn indrukwekkende bijdrage aan de ‘kleurbeleving’ van parken en tuinen over de hele wereld. Van de Gardens of Remembrance en High Line in New York tot het Londense Camden High Line Park en restaurant Noma in Kopenhagen toverde hij onopvallende stukken grond om tot plaatsen van ontspanning, inspiratie en ontmoeting.

Vanuit Hummelo heeft Piet Oudolf een unieke opvatting en stijl ontwikkeld die niet alleen grote waardering, maar ook gretige navolging geniet. Oudolf laat zien dat verkleurde planten, bruintinten en andere aardse tonen even interessant zijn als heldere, felle kleuren. De tuinen van Oudolf bieden elk seizoen een verrassend en inspirerend kleurenpalet.

Op 2 oktober wordt de Sikkens Prize aan Piet Oudolf uitgereikt in Museum Voorlinden. Piet Oudolf ontvangt met de Sikkens Prize een bedrag van 25 duizend euro. Het prijzengeld schenkt Piet Oudolf aan het Piet Oudolf Groen in de Buurt Fonds, met als doel mensen te helpen om hun eigen vergroeningsprojecten te realiseren.

Vergroen jouw omgeving

Sikkens Foundation roept samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds iedereen op deel te nemen aan Grijs wordt Groen en grijze inspiratieloze plekken in de stad om te toveren tot groene oases. Bijvoorbeeld een granieten speelplein voor kinderen, het braakliggende stuk grond, de grijze muur van een flat? Of zie je waar een gezamenlijke moestuin of een park bovenop een dak kan komen? Meld jouw groenproject aan en maak kans op financiering. Ook als je al bezig bent met een vergroeningsplan kun je meedoen.

Het is niet meer mogelijk om mee te doen.

Over de Sikkens Prize

De Sikkens Prize is één van de oudste onafhankelijke prijzen in Nederland en wordt om de paar jaar door de Sikkens Foundation toegekend aan kunstenaars, vormgevers, architecten, instellingen of bedrijven. Met deze eigenzinnige en onafhankelijke prijs werpt de stichting licht op het belang en de impact van kleur in de samenleving via de uitzonderlijke hoge kwaliteit en het baanbrekende en transformerende werk van de prijswinnaars. In 2022 wordt de Sikkens Prize uitgereikt aan tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf.

Sikkens Prize