Sikkens Prize

David Chipperfield ontvangt Sikkens Prize 2015

David Chipperfield ontvangt Sikkens Prize 2015

De Britse architect David Chipperfield kreeg de Sikkens Prize 2015 toegekend vanwege de weloverwogen en subtiele toepassing van kleur in zijn ontwerpen. Chipperfield weet door kleurgebruik de architectuur te ondersteunen en accentueren. Hij hanteert de kleuren die de context en bouwmaterialen hem bieden even onnadrukkelijk als betekenisvol.

De internationale projecten van David Chipperfield Architects (DCA) kenmerken zich door hun verbintenis met de historie en planologie van een plek. Chipperfield wordt dan ook geroemd als meester van de context en weet als geen ander het oude met het nieuwe te verbinden. Chipperfields restauratie van het Neues Museum in Berlijn is een treffend voorbeeld van zijn werkwijze. In het museum heeft hij een uniek evenwicht gecreëerd tussen heden en verleden door de beschadigde historische elementen in het gebouw te behouden en op subtiele wijze te verbinden met eigentijdse toepassingen. Het gebouw is een goed voorbeeld van zijn gebruik van kleur ter ondersteuning. De architectuur toont een zorgvuldige balans tussen kleur, materialiteit en textuur.

Sikkensprize_David_Chipperfield-1

Over David Chipperfield

David Chipperfield (1953) richtte in 1985 David Chipperfield Architects (DCA). Het veelomvattende portfolio bevat een groot aantal musea, waaronder het Anchorage Museum at Rasmussen Center (2003-2009) in Alaska, het Literaturmuseum der Moderne in Marbach am Neckar (2002-2006), het Saint Louis Art Museum in Missouri (2005-2013) en het Museo Jumex in Mexico City (2009-2013). In Nederland ontwierp Chipperfield ‘The Jewel’ in Almere (2006).

Sikkens Prize