Sikkens Prize

Uitreiking Sikkens Prize aan Carolyn Porco (2020) en Piet Oudolf (2022)

Uitreiking Sikkens Prize aan Carolyn Porco (2020) en Piet Oudolf (2022)

Op zondag 2 oktober heeft de Sikkens Foundation in Museum Voorlinden de prestigieuze Sikkens Prize 2022 uitgereikt aan de wereldberoemde Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf. Bij deze gelegenheid ontving de Amerikaanse planetoloog Carolyn Porco de Sikkens Prize 2020, waarvan de uitreiking vanwege de coronamaatregelen moest worden uitgesteld. Oudolf en Porco vormen een mooie combinatie: van het schitterende palet van hemellichamen naar de gedempte kleuren van tuinen. Bij de uitreiking staan we geworteld in de aarde, in een paradijselijke tuin, en richten onze blik omhoog naar de overrompelende schoonheid van het heelal.

Piet Oudolf, winnaar Sikkens Prize 2022

Het bestuur van de Sikkens Foundation heeft de Sikkens Prize 2022 toegekend aan Piet Oudolf (Haarlem, 1944) vanwege zijn indrukwekkende bijdrage aan de ‘kleurbeleving’ van parken en tuinen over de hele wereld. In de tuinen van Oudolf wordt voor iedereen zichtbaar dat kleuren door licht vorm krijgen en werkelijk tot leven komen.

Vanuit Hummelo heeft Piet Oudolf een unieke opvatting en stijl ontwikkeld die niet alleen grote waardering, maar ook gretige navolging geniet. Oudolf laat zien dat verkleurde planten, bruintinten en andere aardse tonen even interessant zijn als heldere, felle kleuren. Net als Rembrandts Nachtwacht blinken de tuinen van Oudolf uit in een herfstkleurig palet. Juist uit de gedempte kleuren komt het licht naar voren.

Over de hele wereld – van de Gardens of Remembrance en High Line in New York tot het Londense Camden High Line Park en restaurant Noma in Kopenhagen – toverde Oudolf onopvallende stukken grond om tot plaatsen van ontspanning, inspiratie en ontmoeting.

Carolyn Porco, winnaar Sikkens Prize 2020

De winnaar van de Sikkens Prize 2020 is de Amerikaanse planetoloog Carolyn Porco (New York City, 1953). Als wetenschapper en teamleider van de Cassini-missie leverde ze een uitzonderlijke bijdrage aan een realistisch en kleurrijk beeld van het heelal. De beelden maken ons bewust van de kwetsbaarheid van onze planeet. Naar het oordeel van het bestuur brengt Carolyn Porco in haar baanbrekende werk wetenschappelijke, esthetische en maatschappelijke doelstellingen samen.

Over de Sikkens Prize

De Sikkens Prize is één van de oudste onafhankelijke prijzen in Nederland en wordt om de paar jaar door de Sikkens Foundation toegekend aan kunstenaars, vormgevers, architecten, instellingen of bedrijven. Met deze eigenzinnige en onafhankelijke prijs werpt de stichting licht op het belang en de impact van kleur in de samenleving via de uitzonderlijke hoge kwaliteit en het baanbrekende en transformerende werk van de prijswinnaars. In 2022 is de Sikkens Prize uitgereikt aan tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf.

Jubileumfilm Sikkens Foundation

De Sikkens Foundation, opgericht in 1972, is een onafhankelijke stichting die financieel wordt ondersteund door AkzoNobel. De stichting stelt zich als doel sociale, culturele en wetenschappelijke ontwikkelingen te signaleren waarbij kleur een specifieke rol speelt en die impact hebben op de samenleving.

In 2022 viert Sikkens Foundation haar vijftig jarig bestaan. Ter gelegenheid van het jubileum heeft filmmaker Gerrit Schreurs een film gemaakt over de rijke historie van de foundation, waarbij meerdere oud-winnaars van de Sikkens Prize aan het woord komen.

Bekijk de jubileumfilm op YouTube

Sikkens Prize