Sikkens Prize

Grijs wordt Groen: geef kleur aan jouw buurt

Tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf ontvangt de Sikkens Prize 2022 voor zijn prachtige kleurrijke tuinen. Wereldwijd transformeert hij vergrijsde plekken tot groene oases die tot de verbeelding spreken. Laat je inspireren door Piet Oudolf en bedenk welke plek bij jou in de buurt groen verdient. Doe mee aan Grijs wordt Groen en maak kans op financiering van jouw vergroeningsproject!

Geef kleur aan jouw buurt

Asfalt, tegels en stenen. In de stad lijkt grijs vaak een noodzakelijk kwaad, maar in veel gevallen kan grijs makkelijk plaatsmaken voor groen; niet alleen in de vorm van parken, stadstuinen en groene daken maar ook op kleinere schaal zoals beplanting onder bomen en de aanleg van geveltuinen. Loop door de stad, kijk om je heen en laat je inspireren. Welke vergrijsde plek verdient groen?

Campagnebeeld 2 Grijs wordt Groen

Vergroening stedelijke omgeving

Doe mee met Grijs wordt Groen en bedenk hoe je grijze inspiratieloze plekken in de stad kan omtoveren tot groene oases. Ken jij een plek in jouw buurt zonder groen? Bijvoorbeeld het granieten speelplein, het braakliggende stuk grond achter jullie huis, de grijze muur van jullie flat? Of zie je waar een gezamenlijke moestuin of een park bovenop een dak kan komen? Meld jouw groenproject aan en maak kans op financiering. Ook als je al bezig bent met een vergroeningsplan kun je meedoen.

Ja, ik doe mee aan Grijs wordt Groen

 

Kans op financiering maken plannen die braakliggende of vergrijsde terreinen omvormen tot een groene omgeving. De Grijs wordt Groen campagne stimuleert vergroening en biodiversiteit in de stad én de sociale cohesie en onderlinge betrokkenheid in de buurt. Projecten waarin kleur een belangrijke rol speelt hebben een streepje voor.

De impact van kleur

Sikkens Foundation bestaat vijftig jaar en wil het publiek bewust maken van het belang van kleur in ons leven. Met onder meer publicaties, lezingen en de uitreiking van de Sikkens Prize draagt de stichting bij aan de kennis over de toepassing van kleur.

De Sikkens Prize is één van de oudste onafhankelijke prijzen in Nederland en wordt om de paar jaar door de Sikkens Foundation toegekend aan kunstenaars, vormgevers, architecten, instellingen of bedrijven die baanbrekend zijn op het gebied van kleur.

Op 2 oktober wordt de Sikkens Prize uitgereikt aan de wereldberoemde tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf, die op zijn eigen unieke wijze de impact van kleur zichtbaar maakt. In steden als Londen, New York, Kopenhagen, Amsterdam en Utrecht toverde hij onopvallende stukken grond om tot plaatsen van ontspanning, inspiratie en ontmoeting.

Piet Oudolf schenkt zijn prijzengeld aan het Piet Oudolf Groen in de Buurt Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat mensen helpt om hun eigen vergroeningsprojecten te realiseren.

1080x566p_Instabericht_horizontaal

Hoe doe je mee aan Grijs wordt Groen?

Aanmelden van je vergroeningsproject kan vanaf 29 september 2022 tot eind januari 2023. In het voorjaar van 2023 worden de winnaars van Grijs wordt Groen bekendgemaakt. De meest inspirerende vergroeningsprojecten ontvangen een bedrag van maximaal 5.000 euro voor de realisatie van het project.

Ik meld mijn groenproject aan

Grijs wordt Groen is een initiatief van de Sikkens Foundation in samenwerking met het Piet Oudolf Groen in de Buurt Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Sikkens Prize