Sikkens Prize

Uitreiking Sikkens Prize 2020 / 2022 en jubileumfilm

Uitreiking Sikkens Prize 2020 / 2022 en jubileumfilm

Uitreiking Sikkens Prizes 2022 en 2020 aan Piet Oudolf en Carolyn Porco en presentatie jubileumfilm

Op 2 oktober wordt in Museum Voorlinden de prestigieuze Sikkens Prize 2022 uitgereikt aan de wereldberoemde Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf. Bij deze gelegenheid ontvangt de Amerikaanse planetoloog Carolyn Porco alsnog de Sikkens Prize 2020, waarvan de uitreiking vanwege de coronamaatregelen moest worden uitgesteld. Oudolf en Porco vormen een mooie combinatie: van het schitterende palet van hemellichamen naar de gedempte kleuren van tuinen. Bij de uitreiking staan we geworteld in de aarde, in een paradijselijke tuin, en richten onze blik omhoog naar de overrompelende schoonheid van het heelal.

Piet Oudolf, winnaar Sikkens Prize 2022

Het bestuur van de Sikkens Foundation heeft de Sikkens Prize 2022 toegekend aan Piet Oudolf (Haarlem, 1944) vanwege zijn indrukwekkende bijdrage aan de ‘kleurbeleving’ van parken en tuinen over de hele wereld. In de tuinen van Oudolf wordt voor iedereen zichtbaar dat kleuren door licht vorm krijgen en werkelijk tot leven komen. Vanuit Hummelo heeft hij een unieke opvatting en stijl ontwikkeld die niet alleen grote waardering, maar ook gretige navolging geniet. Oudolf laat zien dat verkleurde planten, bruintinten en andere aardse tonen even interessant zijn als heldere, felle kleuren. Net als Rembrandts Nachtwacht blinken de tuinen van Oudolf uit in een herfstkleurig palet. Juist uit de gedempte kleuren komt het licht naar voren. Over de hele wereld – van de Gardens of Remembrance en High Line in New York tot het Londense Camden High Line Park en restaurant Noma in Kopenhagen – toverde hij onopvallende stukken grond om tot plaatsen van ontspanning, inspiratie en ontmoeting.

Carolyn Porco, winnaar Sikkens Prize 2020

De winnaar van de Sikkens Prize 2020 is de Amerikaanse planetoloog Carolyn Porco (New York City, 1953). Als wetenschapper en teamleider van de Cassini-missie leverde ze een uitzonderlijke bijdrage aan een realistisch en kleurrijk beeld van het heelal. De beelden maken ons bewust van de kwetsbaarheid van onze planeet. Naar het oordeel van het bestuur brengt Carolyn Porco in haar baanbrekende werk wetenschappelijke, esthetische en maatschappelijke doelstellingen samen.

50 jaar Sikkens Foundation

De Sikkens Foundation, opgericht in 1972, bestaat dit jaar vijftig jaar en viert dit ook in de bijeenkomst in Museum Voorlinden op 2 oktober aanstaande. Tevens zal er dan een jubileumfilm, gemaakt door Gerrit Schreurs getoond worden. De voorlopige versie van deze film is hier te zien

Sikkens Prize